pátek 3. října 2014

4. Budoucí záhon před mateřskou školou

V rámci akce "Revitalizace centra obce" byl u vchodu do Mateřské školy vybudován krásný velký záhon, jehož okraj bude sloužit jako lavička. S Kozlíky jsme nabídli vedení obce, že záhon osázíme a náš návrh byl pozitivně přijat.

Dnes jsme si záhon prohlédli a popovídali si přímo u něj, jak by mohl vypadat. Shodli jsme se, že by záhonek měl kvést především na jaře a na podzim, když kolem denně chodí děti do školky. Měly by v něm určitě být jedlé bylinky, které se děti mohou učit poznávat a ochutnávat je. Přes léto by měl záhon vydržet letní vedra a být spíše bezúdržbový.

S dětmi jsme si popovídali o tom, že do pozadí záhonu ke kterému je přístup jen z jedné strany, patří vyšší rostliny aby byly vidět za rostlinkami vysazenými před nimi. Také jsme popřemýšleli, jak se kolem budovy školy pohybuje slunce, a do které části záhonu tedy vysadíme stínomilnější rostliny a kam ty, kterým nevadí ani horké slunce přes poledne.



Seznámili jsme se s již nakoupenými rostlinami z trvalkové školky: pro podzimní kvetení, do pozadí záhonu v polostínu - japonské sasanky. Ve více osluněné části záhon na podzim probarví barevné řebříčky a později okrasné astřičky. Trvalky nakombinujeme s cibulkami prvních poslů jara - sněženky, bledule, tulipány a narcisy. Přes léto se záhon zazelená trsy bylin, které sami předpěstujeme na konci zimy ve školních dílnách: v polostínu si bude lebedit libeček, kadeřavá petržel, pažitka a na slunci několik druhů tymiánů, šalvěj a levandule.

Do záhonku nezapomeneme nasypat semínka afrikánů které na podzim sebereme ze záhonku pod školními okny, ať se v září pěkně rozzáří.

V novém záhonu není dosud navezená půda, takže jsme nakoupené trvalky odnesli prozatím do našeho vyvýšeného záhonku a šlo se dom.

Žádné komentáře:

Okomentovat