Hodinu jsme začali tím, že
nám Monika donesla na ochutnání topinambury.
Vysvětlila nám, že se jedná o rostlinu dříve známou též pod jmény „židovská
brambora“ nebo „sladká brambora“. Je podobná slunečnici, má však protáhlejší
listy a mnohem menší žluté květy. Stonek je dřevnatý a stejně jako listy mírně
„chlupatý“. Je nenáročná na pěstování !!!! a do 16. století na
stolech našich předků nahrazovala brambory.
Topinamburů je asi 70 druhů (liší
se barvou a obsahem látek) a jsou rozšířeny po celém světě.
Hlízy se sklízí od listopadu
průběžně celou zimu, lépe je však je sklidit před prvními mrazy a
uložit v chladu a temnu, nejlépe ve vlhkém písku. Lze je ale sklízet po celý
rok, menší jarní hlízy mají výraznější chuť, která nahradí ředkvičky.
Byly jsme překvapeny, že
všechny děti alespoň ochutnaly a byla spousta takových, které si i
pochutnaly!
Po výživné svačince se děti
opět vrhly na herbáře. Dnes měly v plánu dodělat si desky, do kterých budou
příští hodinu už lepit své vylisované poklady.
Žádné komentáře:
Okomentovat