středa 9. října 2013

2. Vrbové iglů, atd.

Hned další středu jsme se pustili do pořádné stavby iglů z vrbového proutí. Loňská stavba, kterou jsme tvořili pozdě na jaře ze suchých prutů, se v danou dobu osvědčila. Děti ze školní družiny ji testovali často a rádi! Což byl náš záměr. Iglů vše přežilo a posloužilo pro náš Plán - B:  stavbu z čerstvého vrbového proutí, která by měla příští rok zazelenat a začít žít svým vlastním životem! :-)

Dalo to docela práci, zarážet tupé konce silných větví hluboko do země, kde zakoření. Ale zvládli jsme to na jedničku. Ještě jsme si při tom stihli zašermovat se zbytky klacků. 

Podzim nicméně vyžaduje po zahradnících zvýšené úsilí! Kluci vyryli jiřiny přešlé prvními ranními mrazíky a vysvětlili jsme si proč to tak musí být. Vzhledem k umístění druhého vyvýšeného záhonu jsme byli nuceni vykopat z trávníku rybízy, které jsme vysazovali předloni a najít jim klidnější místo, kde budou v bezpečí před rozběhanými dětmi i sekačkou strejdy školníka. Nakonec to vyhrála ta část záhonu u plotu, odkud jsme vyryli jiřiny, kterým na jaře najdeme ještě lepší místo!

V průběhu dnešního dne jsme ještě zamulčovali travní drn na dně nového vyvýšeného záhonu kartóny, nanosili jsme na ně větve a listí a vytvořili tak pěknou základní vrstvu kompostu, ze kterého bude časem brát živiny zeleninka, kterou začneme pěstovat na jaře.

Žádné komentáře:

Okomentovat